Inloggen

Groene Kidsintown In het bos is een buiten BSO (buitenschoolse opvang) in de natuur. Bij In het bos spelen de kinderen na schooltijd lekker buiten in een natuurlijke omgeving.

Onderzoek

Afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar het effect van natuur op kinderen. Buitenspeelgedrag is aan veel veranderingen onderhevig. Was het dertig jaar geleden nog heel gewoon dat kinderen regelmatig buiten speelden, vijftien jaar geleden speelden veel minder kinderen buiten. De laatste tijd neemt de interesse in en het besef van het belang van de natuur weer toe. Lange tijd moet natuur al snel wijken voor huizen, wegen en dergelijke. De laatste tijd wordt er weer ‘natuur’ bij geplaatst en beschermd. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat er binnen ook steeds meer te vinden is. Je hoeft bij wijze van spreken niet meer naar buiten om een vogel te horen fluiten; alles is te vinden op internet. Voetballen of krijgertje spelen hoeft niet meer op straat want in een game kun je iemand anders zijn en dan ben je soms nog beter dan op straat.

Belang van buitenspelen

Buitenspelen is niet alleen leuk voor de kinderen, het is ook gezond. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een aandoening als adhd een gevolg is van een tekort aan natuur.

Het belang van buitenspelen en in het bijzonder buitenspelen in de natuur staat hierboven benoemd. Niet alleen is het een recht van kinderen, het maakt kinderen gezonder, weerbaarder en intelligenter. In de praktijk zien we dat een kind dat regelmatig in de natuur is een betere balans heeft dan een kind dat altijd maar op een vlakke betonnen vloer beweegt, kinderen krijgen een beter afweersysteem doordat ze wel eens in en met modder spelen.

Risicovol spelen

Risicovol spelen is een in 2017 op de kaart gezet door VeiligheidNL. Ze schrijven op hun site:

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding.

Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.

Bij 'In het bos' leren we kinderen omgaan met risico's. Kinderen leren risico’s inschatten en grenzen kennen, bijvoorbeeld als ze in een boom klimmen, moeten ze kijken of een bepaalde tak wel sterk genoeg is. Kinderen struikelen minder omdat ze hun gebied beter scannen op onregelmatigheden. En de buitenlucht zorgt ervoor dat een kind zich beter kan concentreren. Daarmee neemt het op school makkelijker stof tot zich en dat leidt tot betere schoolprestaties.